Conversation
Notices
-
Åtminstone 3 av de där är ju renodlade asociala medier, inte det minsta sociala varken i syfte eller genomförande.
Medium är väl som någon slags inlåst skrubb som är otillgänglig utan att köra okänd, fientlig kod i ens webbläsare. Har alltid haft problem att läsa när folk länkat dit. Vill minnas som att Reader Mode i Firefox kanske löst det på sistone, men det var ett tag sedan jag ides klicka ens.
Tumblr är jag lite kluven till, det är mycket som inte är dåligt med det men jag kanske bara inte har grävt djupt nog.
Mastodon, eller fediversat då som består av fler mjukvaror än bara Mastodon är i alla fall den enda allmänningen av ovannämnda och således enda genuina sociala mediet .)
</rant>
-
@elsander Det viktiga är väl att en äger sin egen plattform. Ett domännamn kostar ~100-150kr per _år_, så det är ju ingen nämnvärd utgift. Med ett eget domännamn så kan du välja själv vilken leverantör du vill ha. Sedan om du väljer Wordpress som mjukvara på denna bloggplattform eller något annat så handlar det mer om vad du är van med än något annat .)
(Wordpress är ju stabilt, huvudsakligen fri mjukvara, enkelt att hosta själv om du skulle vilja det etc. etc.)
Vad en vill slippa undan med Medium t.ex. är ju den ofrånkomliga monetiseringen från deras sida. Oavsett hur de löser monetiseringen så har du ingen kontroll .)
-
Nu kommer en lång uppföljning på ett långt svar igen, @elsander .)
Det kan ju även nämnas att !OStatus (hur GNU social och Mastodon kommunicerar) bygger på samma datastruktur som vanliga prenumererbara nyhetsflöden (Atom mer specifikt, RSS är ju annars också vanligt). Så alla bloggar - vilket nog faktiskt _är_ alla - låter en prenumerera på vanliga bloggar.
Bloggar använder sig ju av pingbacks för att kommunicera sinsemellan - vilket åtminstone !GNUsocial har rudimentärt stöd för i alla fall. Samt att det är på g med den nya s.k. indieweb-standarden "WebMentions" vilket i princip ersätter pingbacks.
Min poäng är alltså: välj en bloggmjukvara som stöder de vanliga standarderna inom bloggvärlden så fungerar det redan idag som Mastodon och GNU social. Det enda som skiljer är användargränssnittet (pga mikroblogging och blogging generellt sett används på olika sätt i första början)
Vet ej vilken kunskap du har om webbsaker, så fråga om jag använder knasiga uttryck .)